Eu și Ceilalți

Duminică, 22.01.2012, la liceul Ion Luca din Vatra Dornei Dreams for Life și-a întâlnit din nou tinerii, în cadrul Clubului de Tineret ProActiv. Întâlnirea s-a desfășurat, de această dată, sub titlul ”Eu și Ceilalți”, confrom celui de-al doilea modul din curricula educațională a Clubului de Tineret.

La începutul zilei, Bogdan a anunțat că este Duminică afară, iar la sfârșitul ei am descoperit că, între timp, se făcuse duminică și înăuntru…

Cum s-au întâmplat toate?

Prima sesiune a debutat cu experiența unei situații, cu două variante, desprinse din viața reală: poți să câștigi mult, dar singur, sau poți câștiga puțin, dar alături de ceilalți. Concluziile tinerilor au fost surprinzătoare în sinceritatea și moralitatea lor, evidențiind necesitatea încrederii și a responsabilității în comunitate.

În momentele următoare, ei au fost provocați să ofere soluții la nevoile lor și ale semenilor, spre dezvoltarea empatiei și a creativității. Pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ, conform planului lor, se recomandă: regândirea metodelor de evaluare, realizarea de ore captivante și înmulțirea activităților extracurriculare.

Ultima încercare, a fost cea care, probabil, i-a apropiat cel mai mult de lumea din jurul lor și de nevoile oamenilor. În timp de o oră, a fost necesar să observe comportamentul unor persoane din afara școlii, și să afle, prin discuții, ce anume l-a cauzat. Tinerii s-au întors din orașul proaspăt nins, cu emoții în glas, împărtășind  poveștile doamnei de la chioșcul de ziare, a bătrânului din parc, sau a copilului de pe pârtie. Se putea citi pe fețele lor regretul de a nu- i putea ajuta pe cei care aveau nevoie de sprijin, și dorința de a face mai mult pentru ei. Da, tinerii din Vatra Dornei sunt empatici și responsabili!

Întâlnirea de astăzi a confirmat că în școlile noastre pot crește OAMENI!

Este necesar însă ca eforturile tuturor să meargă în această direcție!

Articol scris de Maria Cărbunaru

This slideshow requires JavaScript.

Leave a comment